Czas projektu/realizacji: 2015 – 2018
Lokalizacja: Warszawa
Pow. użytkowa: ∼3400 m2
W związku z rozwojem firmy pojawiła się potrzeba wybudowania 3-kondygnacyjnego magazynu wysokiego składowania o wysokości 25 m, z uwzględnieniem pomieszczeń nieużytkowych na poziomie 16,16 m i 21,24 m jako rezerwy pod ewentualną rozbudowę w kolejnych etapach. Magazyn został wyposażony w regały przesuwne a z racji przechowywanej żywności, umożliwiono kontrolę temperatury. Magazyn wysokiego składowania musiał zostać dopasowany do istniejącego budynku produkcyjno–magazynowego. Z uwagi na zróżnicowane wysokości poszczególnych kondygnacji, rozciągającą się przerwę od poziomu piętra 3 do piętra 5 oraz ograniczenie terenu, projekt nie należał do prostych. Zespół przemysłowy Fabryki czekolady E. Wedel, do którego przystaje magazyn wysokiego składowania, jest wpisany do rejestrów zabytków, dlatego projektanci musieli sprostać oczekiwaniom konserwatora zabytków.
Zakres prac: